A kókai hód

„A kókai hód”

Néhány héttel ezelőtt Hivatalunk döbbenten tapasztalta, hogy a Felsővásár téren, a Vizmű melletti önkormányzati területen lévő három darab nyárfa kérgén sérülés keletkezett.

Ha ezek a fák vízparton állnának, hihetnénk azt, hogy hódokkal van dolgunk, azonban szomorúbb a magyarázat…

A nyárfák kérgének egy részét valaki szándékosan, körben eltávolította, olyan sérülést okozva ezzel a fáknak, mely a pusztulásukat eredményezi!

A fás szárú növényekben közvetlenül a kéreg alatt helyezkedik el a víz és tápanyagok szállításáért felelős háncsszövet, alatta pedig a kambium. Ezeket a belső szöveteket a kéreg védi a korokozó gombák és rovarok bejutásától. A fák kérgének korbehántásával (meggyűrűzésével) pedig olyan mértékben károsodik a fák nedvkeringése, amelynek kiszáradás a következménye.

Ezek a hatalmas, 60-70 éves, kínai nyárfák (Populus simonii) nem allergének, így csak jót tettek környezetünknek, és előnyüket élvezhettük volna még jó néhány évig.

Nem tudjuk, hogy az elkövetőt mi késztette erre, de vélhetően a lehulló falevelek látványa miatt követte el a végzetes bosszút.

Pedig a fáknak sok mindent köszönhetünk. A természetbe betöltött szerepük nagyon fontos, mert megkötik a szén-dioxidot, kiszűrik a káros anyagokat a levegőből, oxigént termelnek és lassítják a globális felmelegedést. A légszennyezettség az egész világon jelentős probléma. A fűtés, a járművek üzemanyagának – égésterméke mind hozzájárul a levegő minőségének romlásához. Ráadásul a légszennyezettség nagyobb hatással van azokra, akik valamilyen légúti alapbetegségben szenvednek.

Községünk szerencsés helyzetben van, hatalmas zöldfelületekkel rendelkezünk, így a „városi szmog” helyett mindannyian jó levegőn, szép környezetben élhetünk. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, vigyáznunk kell a környezetünkre, óvnunk kell a természet kincseit, és gondolni a jövő nemzedékére is!

Sajnos valaki most ezt nem így gondolta…

Végtelenül felháboritó és szomorú, hogy ez megtörténhetett.

Kóka Község Önkormányzata feljelentést tett a Rendőrségen ismeretlen tettes ellen.

Amennyiben valaki tud az esetről, vagy látta az elkövetőt, kérjük irásban vagy ügyfélfogadási időben a hivatalban személyesen jelezze!

Kóka, 2021. december 7.

Juhász Ildikó polgármester

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)
Hírek
Kategóriák

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

HelloKóka.hu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security