Keresés
Close this search box.

Csökkent a lakástüzek száma Pest vármegyében

2023 első félévében 259 lakástűz keletkezett Pest vármegyében, 39-el kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 15 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 5529 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb tűz május 5-én Tápióságon volt, ahol egy családi ház és a hozzá épített melléképület gyulladt ki. A fő-és a melléképület teljes egészében égett, összesen 186 négyzetméteren pusztított a tűz. Az oltás közel kettő órán át tartott.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 8 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 4 áldozatot szedtek. Kettő tűzeset során – Szigetszentmiklóson és Dabason – két-két ember halt meg.

A félév során naponta átlagosan egy lakás gyulladt ki. Ezekben az esetekben 21 ember sérült meg, egyel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 641 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 105 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás több mint kettő órán át tartott: április 22-én, Szentendrén, a Vasvári Pál utcában, ahol egy nyolcvan négyzetméteres családi házban nagy mennyiségű felhalmozott hulladék égett, izzott. A tűz átterjedt a ház tetőszerkezetére is.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 16 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki az épület.

A legtöbb tűz (14 százalék) konyhában, kéményben (10 százalék), illetve hálóban (8 százalék) keletkezett.

A 259 tűzzel érintett otthon közül egy épületben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 33-szor hívták a tűzoltókat, pont ugyanannyiszor, mint egy évvel korábban. 15 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

Forrás: pest.katasztrofavedelem.hu

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
HelloKóka.hu