Keresés
Close this search box.

Kéményseprés: Kinek kötelező és kinek ingyenes? Minden, amit tudni érdemes

A kéményseprés számos háztartás számára ingyenes, de időpontfoglalás szükséges. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprői Budapesten és tizennyolc vármegye összesen 2923 településén végzik az ingyenes lakossági kéményellenőrzést és tisztítást. Hajdú-Bihar vármegye egészében az OKF kéményseprői látják el a feladatot azon családi házaknál, ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, illetve a társasházaknál is.

Kiknek nem ingyenes a kéményseprés?

Azoknak a családi házaknak a kéményeit, ahol gazdálkodó szervezet van bejegyezve, nem az OKF kéményseprői ellenőrzik, hanem az adott településen szolgáltatást nyújtó kéményseprőcégek, amelyek megrendelésre végzik a munkát. Társasházakban élőknek nem szükséges időpontot egyeztetniük, mivel oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. A 2024-es sormunkatervet az OKF már közzétette weboldalán.

Ingyenes kéményseprés: Időpontfoglalás szükséges

Az OKF weboldalán, a „Mikor jön a kéményseprő?” részlegnél az irányítószám és a közterület megadásával megtekinthető, hogy mikor érkezik a kéményseprő. A társasházak lakóinak nincs más dolguk, mint beengedni a szakembert, mivel számukra ingyenes a kéményellenőrzés. Azoknak a lakásoknak, ahol gazdálkodó szervezet van bejegyezve, a munka rájuk eső részét ki kell fizetniük. Például, ha egy tízlakásos társasház egyik lakásába egy Kft. van bejegyezve, akkor a Kft.-nek a munka egytized részét kell fizetnie.

Családi házak esetében, ahol nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, de időpontfoglalás szükséges. Időpontot a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon lehet foglalni, az online ügyintézés menüpontban. Ha valaki nem az internetes ügyintézést választja, telefonon is egyeztethet időpontot a 1818-as telefonszámon, a 9-es, majd az 1-es menüpont kiválasztásával.

Miért fontos a rendszeres kéményellenőrzés?

A kéményt bármelyik évszakban lehet ellenőriztetni, és nem csak ősszel. A rendszeresség a fontos, mivel a kéményseprő bármikor ellenőrizheti és tisztíthatja a kéményt. Azoknak a családi házaknak, ahol be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, a kéményellenőrzés kötelező és fizetni kell érte. A gazdálkodó szervezetek maguk dönthetik el, hogy melyik kéményseprőcégtől rendelik meg az ellenőrzést és tisztítást. A kötelező gyakoriság attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva: szilárd tüzelőanyag esetén évente, gázüzemű fűtés esetén kétévente.

Figyelmeztetés, lehetnek csalók!

Az OKF felhívja a figyelmet a csalókra, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat, és bírsággal fenyegetőzve kínálják szolgáltatásaikat. Az OKF-nek nincsenek alvállalkozói, ezért ezeket az embereket nem szabad beengedni. A gazdálkodó szervezetek szabadon választhatják ki, hogy melyik kéményseprőcégtől rendelnek ellenőrzést.

Fűtési mód váltása

Sokan váltanak tüzelőt és gáz helyett fával fűtenek. Fontos, hogy csak olyan kéményt szabad használni, amelyet a kéményseprő műszaki vizsgálaton megfelelőnek minősített. Új fűtőeszköz bekötése, új kémény építése, vagy a meglévő kémény átalakítása esetén kötelező a műszaki átvétel megrendelése, amely fizetős szolgáltatás. Ez magánszemélyekre és cégekre egyaránt vonatkozik.

Mi alkalmas tüzelőnek és mi nem?

Csak a megfelelő tüzelőanyagokat szabad használni. Nedves fa és kezelt fa (lakkozott, rétegelt, festett) nem alkalmas tüzelésre. Begyújtáshoz fekete-fehér papírt, fűtésre pedig kiszáradt, kezeletlen fát használjunk. A nem megfelelő tüzelőanyagok, például szemét, jelentős kormot és kátrányt raknak le a kémény belső falára, ami tüzet okozhat. Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik, ezért érdemes rendszeresen tisztíttatni a kéményt és megfelelő tüzelőanyagot használni.

A kéményseprés nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem biztonsági kérdés is. Használjuk ki az ingyenes ellenőrzés lehetőségét, és gondoskodjunk a rendszeres kéményseprésről, hogy elkerüljük a tűzeseteket és a szén-monoxid-mérgezést.

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
HelloKóka.hu