Kutyabarát kirándulóhelyek Pest megyében

A jó idő beköszöntével, és a hosszas bezártságot követően nem csak nekünk, embereknek esik jól minél több időt a szabadban tölteni, de négylábú kedvenceinknek is. Igazán jó hétvégi program lehet egy közös kirándulás vagy egy-egy új hely felfedezése kutyusunkkal. Összegyűjtöttünk néhány Pest megyei lehetőséget, amit érdemes kipróbálniuk a kutyás gazdiknak.

Kirándulóhelyek, amiket négylábú barátaink is kedvelni fognak

A kutyasétáltatás kellemes, fitt időtöltés. Ugyanakkor a szokásos háztömb vagy közeli park után igazi felüdülés lehet egy-egy új helyszín megismerése. Izgalmas közös program lehet, ha négylábú barátunkkal közösen indulunk kirándulni, vagy egy új hely felfedezésére.  Fontos, hogy ilyen esetben is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hétköznapok kutyasétáltatásaira. Legyen a kutyusunk bármennyire is jól nevelt, a tilalmakat be kell tartani, a természet szépségének megőrzésére ilyenkor is oda kell figyelni. Mutatunk néhány tippet, amit kutyával is érdemes bejárni.

Pilisi Parkerdő, Hideg-völgy

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-es beruházásának köszönhetően készült el a 25 férőhelyes parkolót és az erdei pihenő helyet is magába foglaló Hideg-völgyi fejlesztés. A munkák során a Budai-hegységen belüli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében lévő parkot és romos épületeket is felújították. A beruházás következtében igen barátságos helyszínné vált a Hideg-völgy kirándulók számára. Ha nagyobb túrára indulunk, itt érdemes egy kicsit megpihenni.

 Budajenő-Telki

Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény 2011 őszén a Telki Önkormányzat és az Óvoda-Iskola Telkiben Út Európába Alapítvány támogatásával jött létre. A Pilisi Parkerdőben található tanösvény névadója egy több mint 250 éves molyhos tölgy.

A tanösvény kiinduló pontjától északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbjei terülnek el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik kilátás.

Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter, a tanösvény bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. Izgalmas kirándulási lehetőség gazdinak és kutyusnak egyaránt.

Szentendrei-sziget

Igazi kikapcsolódás azoknak a kutyusoknak, akiknek nem kell kétszer mondani, hogy bemerészkedjenek a vízbe, hanem azonnal megmártóznak. A sziget északi csücskénél engedélyezett is, hogy négylábú barátaink is bemenjenek a vízbe. Melegebb időben biztos, hogy a kutyusok ki is használják a lehetőséget.

Törökmező tanösvény

A Törökmező és a Hegyes-tető között húzódó tanösvény a dél-börzsönyi erdők és rétek világát, természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, értékeit mutatja be. A tanösvény megközelíthető Nagymaros és Zebegény irányából is.

Apátkúti-völgy

A fővárostól nem túl messze található egy izgalmas, kutyákkal is kivitelezhető túraútvonal, amely Visegrád és Pilisszentlászló között fut, ez pedig az Apátkúti-völgy. A szentendrei HÉV végállomás mellett található autóbusz pályaudvarról lehet megközelíteni a túra két végét jelentő települést. A jelzésekkel tarkított turistaút a patak irányát követi, néhány helyen pedig át is kell kelnünk rajta – ezért csapadékos időben oda kell figyelnünk az átjutásnál. Utunk során több pihenőhelyet is találunk, ahol megállhatunk, a Kaán-forrásnál pedig fel is frissíthetjük magunkat és kutyánkat. Ha a végén sem fáradtunk el, áttérhetünk a Spartacus-ösvényre is, amely így már egy jóval hosszabb túrát kínál, de a különösen aktív és mozgékony kutyusoknak igazán kedves lehet.

Biatorbágy

Budapesthez közeli a következő kirándulóhely is – a Zsámbéki-medencében található Biatorbágy, ahová nem csak újjáépített, híres történelmi viaduktja miatt érdemes ellátogatni. Nagyszerű kirándulóhelyeket is találunk itt, amelyekre a kutyusunkat is magunkkal vihetjük. A viadukthoz közel található egy buszmegálló és egy parkoló, és innen indul a túra is. Bejárhatjuk a hangulatos Iharosi- és a Biai-erdő turistaútvonalait, érintve a Szily-kápolnát, miközben festői kilátásokban lehet részünk a környező vidékre. A kellemes Forrás-völgyön keresztül a Madár-forráshoz is eljutunk, ahol megtölthetjük kulacsainkat. Egy kicsit meredek úton feljuthatunk a Kő-hegyre, és útközben megcsodálhatjuk a biatorbágyi kaptárköveket, amelyek a Kő-hegy oldalában található sziklákba vájt mélyedéseket, fülkéket jelentik. Egyedülálló látványt nyújtanak ezek az emberi kéz alkotta vájatok.

Kevélyek

Gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk a Pilisborosjenőről induló, a Pilis déli részének hegyvonulatát – a Kevélyek csoportját – körbejáró túrát. Ez az útvonal az Ezüst-Kevély, a Nagy-Kevély és a Kis-Kevély csúcsaira vezet fel, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Ha szeretnénk, még az Egri Csillagok című film egykori forgatási helyszínét, az „Egri Vár” romjait is meglátogathatjuk. Hazafelé pedig a furcsa sziklaképződmény, a Teve-szikla mellett vezet az ösvény. A túra elején egy meredekebb részen kell feljutni, amely után a kényelmesebb turistaútvonalak és a sziklás szakaszok váltogatják egymást. Nem jelölik mindenhol a turistaútvonalat, ezért fontos, hogy legyen jól tájékozódó ember vagy négylábú a csapatban, valamint a kilátóhelyek sem biztosítottak. Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot sajátmagunk és kutyusunk számára is, mert útközben nincs vízvételi lehetőség.

(Írás: Pest Megyei Mustra, Fotó: Pexels)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)
Hírek
Kategóriák

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

HelloKóka.hu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security