Téli kirándulások a megyében

Bár a hideg idő, és a havas táj olykor elbizonytalaníthat, hogy útnak induljunk-e, de érdemes rávenni magunkat, mert a téli táj is igen szép látnivalókat tartogat. Érdemes azonban előre jól felkészülni, nemcsak meleg ruhát illetően, de a táj látogathatóságáról is gyűjtsük be az aktuális infókat. Hoztunk pár javaslatot, helyszínt, amit a téli hónapokban is érdemes meglátogatni.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

A Botanikus Kertről már korábban is írtunk, de úgy gondoljuk nem lehet elégszer ajánlani ezt a gyönyörű helyszínt, ami minden évszakban csodálatos látványt nyújt. Aki egyszer már járt itt az azt vallja, hogy az életében egyszer mindenkinek látnia kell a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet. A 27 hektáros területen elterülő arborétum egész évben olyan csodákat rejt, amit nem szabad senkinek elmulasztani. A vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Van itt kispatak, tavak, hangulatos hidak, műromok, az évszázados fák árnyékában pedig ösvények kanyarognak az arra sétálók lába alatt.

Turul körút vagy Zsivány-sziklák

Ha szép, száraz téli napon kerekedünk fel, akkor Dobogókőtől érdemes körbejárni a Turul- vagy más néven Thirring-körutat, amit sárga körrel jelölnek. Már az út elején van egy meredekebb szakasz, ami hó vagy jég, esetleg sár esetén nehezebben járható, így csak azok induljanak el, akik be merik vállalni, hogy esetleg elcsúsznak. Szerencsére Dobogókő környékén rengeteg a túraösvény, így van miből választani.  Ha a piros körtúra jelzésein indulunk el a Zsivány-sziklák felé haladhatunk. Ez egy igen szép útvonal, de sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, ha nem csúszós a talaj.

Pilisszentlászló – Borjúfő – Pilisszentlászló

A Pilisszentlászló szélső házaitól induló, az Országos Kéktúra részét képező körtúra során a Visegrádi-hegység látványos északkeleti vonulatának látnivalóiban gyönyörködhetünk mintegy 13 kilométeren keresztül. A K jelzésű köves út kanyarulatát jobbra levágjuk, egy darabig a Szent László-hegy szoknyáján oldalazunk, míg el nem jutunk a Pap-réti erdészház melletti tisztásra. Megyünk tovább az Úrasztal-oldal keskeny ösvényén, meg-megálldogálva és rácsodálkozva a Duna, a Szentendrei-sziget és a Naszály látványára. Az útjelzőtáblás elágazást követően egy kis gerincen folytatjuk tovább utunkat, míg egy kissé szélesebb útra nem érünk. Jobbra kanyarodunk, aztán bal kéz felé vesszük az irányt. A hegyoldali ösvény egészen az 526 méter magas Barát-halom tetejéig emelkedik: a Moli-pihenőtől belátni a Duna-kanyart és a Visegrádi-hegység vonulatait is. A kék jelzés egyik leágazását követve jutunk el a 100 méterrel alacsonyabban fekvő Borjúfő sziklaormához, ahol egy Wass Albert-emlékkövet és lélegzetelállító panorámát találunk. Költsük el uzsonnánkat, szívjunk be még egy kis téli napfényt, csináljunk egy-két fotót, és a már megismert útvonalon induljunk vissza Pilisszentlászlóra.

forrás: femina.hu, sokszinuvidek.24.hu, funzine., mapionet.hu, pilisszentlaszlo.hu

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)
Hírek
Kategóriák

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

HelloKóka.hu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security