2023. március 24.

HelloKóka.hu

Kóka és környéke hírei

Titkos látnivalók Pest vármegyében

Vármegyénk gazdag felfedezni való látványosságokban, legyen szó múzeumokról, ösvényekről, különleges barlangokról vagy éppen kastélyokról. De ezeken felül is több olyan desztinációt találhatunk, amelyek talán nem a legismertebbek, ugyanakkor egy utazást, kirándulást megérnek, akár kettesben, akár nagyobb társasággal.

Szigethalmi Vadaspark

A fővárostól 40 percnyi autóútra fekvő Szigethalom ad otthont a Szigethalmi Családi Vadasparknak, amely a nagyszülői ház udvarából és annak háztáji állataiból nőtte ki magát azzá a hangulatos kis parkká, melyet ma sok család szívesen látogat. A 2014-ben megnyitott vadasparkban jelenleg kecskefarm, állatsimogató, halastó, pónilovak, papagájház és öt játszótér várja a látogatókat, akik felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak, ha ellátogatnak a kis és nagy állatok uralta zöldterületre.

2315 Szigethalom, Rákóczi utca 145-147.

Ráckevei Hajómalom

Ráckeve központjában, a parti sétányon andalogva, a hídtól mindössze 100 méterre délre találjuk a Ráckevei Hajómalmot, Magyarország utolsó hajómalmának rekonstrukcióját. A technológia fejlődésének köszönhetően a malom eredeti mása nem a többi példány sorsára jutott, melyeket tüzelőnek hordtak szét, hanem a Szentendrei Skanzenbe szállították az elsüllyedt roncsot. A 2000-es évek elején az egykori molnárok leszármazottainak közreműködésével és közösségi összefogással építették újjá, és 2010 óta interaktív múzeumként él tovább.

Zichy-kápolna, Lórév

Közel a Duna főágához, a Csepel-sziget déli részén található Pest megye egyik legrégebben lakott helye, a Ráckeve melletti Lórév. A kicsiny község tüneményes nevezetessége a Duna árterében, egy csendes szigeten álló, Zichy-kápolna, melyet még a túlparti Adonyból is szabad szemmel megpillanthatunk. Az 1859-ben épült apró, egyhajós épületet gróf Zichy Ödön, volt Fejér megyei alispán emlékére állították, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után ezen a helyen végeztek ki. A tragikus történetű helyszín mégis sokakat vonz romantikus, neogótikus küllemével és festői környezetével.

Ócsai Tájház és premontrei kolostor

Régi korok hangulatát szívhatjuk magunkba a fővárostól körülbelül félórás autóútra található Ócsa Öregfalujában ráérősen sétálgatva. Kivétel nélkül lassulásra késztetnek itt az Ócsai Tájház porta-együtteséhez tartozó nádfedeles parasztházak, és a porták mögött megbújó XIII. századi premontrei bazilika épülete, amely ma már református templom. Az évszázadokat idéző műemléktemplom ráadásul a magyar építészet legszebb erődtemplomainak egyike. A jó hír pedig, hogy az öregfalun kívül is akad látnivaló Ócsán, az Öreghegyi pincesoron, aminek pincéi közt sétálgatva szinte tapinthatóvá válik a múlt.

Selyemréti tanösvény, Ócsa

A Budapesttől nem messze található, Ócsa melletti Nagy-erdei tanösvény könnyedsége és rövidsége miatt jó úti cél lehet gyerekekkel is, a 3 km hosszú útvonalon pedig az év minden időszakában garantáltan érdekes látnivalókban lesz részünk. A 6 állomásos tanösvény különlegessége, hogy az útvonal láperdőkön és lápréteken keresztül vezet, így az információs táblák segítségével mindent megtudhatunk a különleges élőhely világáról. A tanösvényt kifejezetten érdemes télen, a nagy hidegben meglátogatni, hiszen a befagyott láp káprázatos látványt nyújt.

Szent Jakab sétány, Dabas

Amennyiben kisgyerekekkel is könnyen bejárható kirándulóhelyet keresel, irány Dabas, azon belül is a Szent Jakab sétány. A mindössze két kilométeres, a Duna-Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál kiépített sétány a Magyar Zarándokút részét képezi és tanösvényként is funkcionál. A cölöpökre épült útvonalat sétálóhidak és egy kétszintes kilátó egészíti ki, amelynek tetejére érve csodálatos körpanoráma tárul elénk. A sétány a helyiek körében igen népszerű, hiszen a terület kiválóan alkalmas piknikezésre, sütögetésre, sportolásra, de akár még horgászatra is.

Tőzeges-tó, Gyömrő

Ha kisvárosi romantikára vágytok, tűzzétek ki úti célul a hosszú múltra visszatekintő Gyömrőt. Számos környékbeli túraútvonal érinti a barátságos települést, de kizárólag a városban is akadnak bőven látnivalók. Egyik fő attrakciója a ma már iskolaként működő, Hild József tervei alapján épült Teleki-kastély, amely után érdemes sétálnotok egyet a horgászok körében közkedvelt, vadregényes, nádassal ölelt Tőzeges-tó körül, melynek partján kialakított tanösvényt végigjárva megismerhetitek az elbűvölő nádszigetekkel tűzdelt Monori Pincefalut.

forrás: funzine.hu, Képek: Evii Zoo, Bajnok Judit, Horváth Zsolt, Nagy András, Tarnai Máté, Szigethalmi Családi Vadaspark (Facebook)

Szerzőről

HelloKóka.hu