Titkos látnivalók Pest vármegyében

Vármegyénk gazdag felfedezni való látványosságokban, legyen szó múzeumokról, ösvényekről, különleges barlangokról vagy éppen kastélyokról. De ezeken felül is több olyan desztinációt találhatunk, amelyek talán nem a legismertebbek, ugyanakkor egy utazást, kirándulást megérnek, akár kettesben, akár nagyobb társasággal.

Szigethalmi Vadaspark

A fővárostól 40 percnyi autóútra fekvő Szigethalom ad otthont a Szigethalmi Családi Vadasparknak, amely a nagyszülői ház udvarából és annak háztáji állataiból nőtte ki magát azzá a hangulatos kis parkká, melyet ma sok család szívesen látogat. A 2014-ben megnyitott vadasparkban jelenleg kecskefarm, állatsimogató, halastó, pónilovak, papagájház és öt játszótér várja a látogatókat, akik felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak, ha ellátogatnak a kis és nagy állatok uralta zöldterületre.

2315 Szigethalom, Rákóczi utca 145-147.

Ráckevei Hajómalom

Ráckeve központjában, a parti sétányon andalogva, a hídtól mindössze 100 méterre délre találjuk a Ráckevei Hajómalmot, Magyarország utolsó hajómalmának rekonstrukcióját. A technológia fejlődésének köszönhetően a malom eredeti mása nem a többi példány sorsára jutott, melyeket tüzelőnek hordtak szét, hanem a Szentendrei Skanzenbe szállították az elsüllyedt roncsot. A 2000-es évek elején az egykori molnárok leszármazottainak közreműködésével és közösségi összefogással építették újjá, és 2010 óta interaktív múzeumként él tovább.

Zichy-kápolna, Lórév

Közel a Duna főágához, a Csepel-sziget déli részén található Pest megye egyik legrégebben lakott helye, a Ráckeve melletti Lórév. A kicsiny község tüneményes nevezetessége a Duna árterében, egy csendes szigeten álló, Zichy-kápolna, melyet még a túlparti Adonyból is szabad szemmel megpillanthatunk. Az 1859-ben épült apró, egyhajós épületet gróf Zichy Ödön, volt Fejér megyei alispán emlékére állították, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után ezen a helyen végeztek ki. A tragikus történetű helyszín mégis sokakat vonz romantikus, neogótikus küllemével és festői környezetével.

Ócsai Tájház és premontrei kolostor

Régi korok hangulatát szívhatjuk magunkba a fővárostól körülbelül félórás autóútra található Ócsa Öregfalujában ráérősen sétálgatva. Kivétel nélkül lassulásra késztetnek itt az Ócsai Tájház porta-együtteséhez tartozó nádfedeles parasztházak, és a porták mögött megbújó XIII. századi premontrei bazilika épülete, amely ma már református templom. Az évszázadokat idéző műemléktemplom ráadásul a magyar építészet legszebb erődtemplomainak egyike. A jó hír pedig, hogy az öregfalun kívül is akad látnivaló Ócsán, az Öreghegyi pincesoron, aminek pincéi közt sétálgatva szinte tapinthatóvá válik a múlt.

Selyemréti tanösvény, Ócsa

A Budapesttől nem messze található, Ócsa melletti Nagy-erdei tanösvény könnyedsége és rövidsége miatt jó úti cél lehet gyerekekkel is, a 3 km hosszú útvonalon pedig az év minden időszakában garantáltan érdekes látnivalókban lesz részünk. A 6 állomásos tanösvény különlegessége, hogy az útvonal láperdőkön és lápréteken keresztül vezet, így az információs táblák segítségével mindent megtudhatunk a különleges élőhely világáról. A tanösvényt kifejezetten érdemes télen, a nagy hidegben meglátogatni, hiszen a befagyott láp káprázatos látványt nyújt.

Szent Jakab sétány, Dabas

Amennyiben kisgyerekekkel is könnyen bejárható kirándulóhelyet keresel, irány Dabas, azon belül is a Szent Jakab sétány. A mindössze két kilométeres, a Duna-Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál kiépített sétány a Magyar Zarándokút részét képezi és tanösvényként is funkcionál. A cölöpökre épült útvonalat sétálóhidak és egy kétszintes kilátó egészíti ki, amelynek tetejére érve csodálatos körpanoráma tárul elénk. A sétány a helyiek körében igen népszerű, hiszen a terület kiválóan alkalmas piknikezésre, sütögetésre, sportolásra, de akár még horgászatra is.

Tőzeges-tó, Gyömrő

Ha kisvárosi romantikára vágytok, tűzzétek ki úti célul a hosszú múltra visszatekintő Gyömrőt. Számos környékbeli túraútvonal érinti a barátságos települést, de kizárólag a városban is akadnak bőven látnivalók. Egyik fő attrakciója a ma már iskolaként működő, Hild József tervei alapján épült Teleki-kastély, amely után érdemes sétálnotok egyet a horgászok körében közkedvelt, vadregényes, nádassal ölelt Tőzeges-tó körül, melynek partján kialakított tanösvényt végigjárva megismerhetitek az elbűvölő nádszigetekkel tűzdelt Monori Pincefalut.

forrás: funzine.hu, Képek: Evii Zoo, Bajnok Judit, Horváth Zsolt, Nagy András, Tarnai Máté, Szigethalmi Családi Vadaspark (Facebook)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az Ön hirdetésének helye

(365 x 270 px)
Hírek
Kategóriák

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

HelloKóka.hu
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security